Monumente religioase

În comună există Biserica “Cuvioasa Paraschiva”, atestată încă din anul 1529. Această biserică, prin vechimea sa, are o istoria legată de familia Buzeştilor şi de Mihai Viteazul. Se crede ca exista pe vremea lui Mihai Viteazu un tunel subteran care lega Curtea Buzeştilor, localizată la vest de biserică, pe actuala locaţie a Şcolii Generale nr. 1 din localitate, şi mănăstirea Călui, aflată la doar 3 kilometri distanţă spre sud-vest. Acest tunel reprezenta o cale de fugă a localnicilor din calea turcilor şi a altor duşmani.

 

Cea mai veche inscripţie ce o datează în timp este epitaful de pe piatra de mormânt a lui Dumitru Pîrcălab Buzescu, care se află în tinda bisericii – Cuvincioasa Paraschiva – din comună:

 „ Cu mila lui Dumnezeu, aici se odihneşte sufletul răposatului Io Dumitru Pîrcălab Buzescu, mort de sabie în timpul lui Moise Voievod, maiu 5 anul 1529”

Biserica Sfântul Dumitru

Cealaltă biserică există în partea de nord a satului Iancu Jianu şi este datată mai recent, din anul 1900 şi poartă hramul Sfântului Dumitru. Ea a fost construita din temelii pe vatra unei bisericii din lemn construita de Matei Pieptea iar ctitorii bisericii noi au fost Dumitru Corbeanu si Dumitru Ionescu. In cimintirul bisericii este ingropat Dumitru Corbeanu si sotia lui, si cei doi fii ai lui Dumitru Ionescu. Meseriasii care au construit-o au fost Emil Cascaon si Petre Chis.

Biserica Sfânta Paraschiva, Dobriceni